Przejdź do treści
Suszone owoce

Suszone owoce i ich pozytywny wpływ na pracę naszych jelit.

Składniki odżywcze w suszonych owocach

Spoglądając na zawartość składników odżywczych, zauważamy, że suszone owoce w porównaniu z ich formą świeżą, charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartością błonnika (który usprawnia perystaltykę jelit i jest pomocny zwłaszcza w zaparciach) i składników mineralnych (w 100 g: figi suszone 12,9 g, morele suszone 10,3 g, śliwki suszone 9,4 g, porzeczki 7,9 g, maliny 6,7 g). Stanowią również bogate źródło naturalnych antyoksydantów. Spożywanie suszonych owoców niesie więc ze sobą wiele korzyści. Jako źródło pektyn, polisacharydów występujących w ścianie komórkowej owoców i warzyw, których charakterystyczną cechą jest zdolność do rozpuszczania się podczas gotowania i tężenia do postaci galaretki po ochłodzeniu, mają istotne znaczenie dla zachowania prawidłowej pracy układu pokarmowego, w tym przy kłopotach z wypróżnianiem. Pektyny zawarte w suszu owocowym tworzą ponadto przyjazne środowisko dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej, co sprzyja właściwej pracy przewodu pokarmowego i może zapobiegać zaparciom.

Jak spożywać suszone owoce aby pozytywnie wpływały na pracę naszych jelit?

Aby działanie suszonych owoców było skuteczniejsze można przed spożyciem namoczyć je w gorącej wodzie, bądź poddać krótkiemu gotowaniu. Spowoduje to rozpuszczenie zawartego w nich błonnika i przyspieszy wystąpienie oczekiwanego efektu. Czy jednak możemy bezkarnie jeść „suszone słodkości”? Niestety, suszone owoce powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach. Ich słodki smak, który umożliwia wprowadzenie do diety jako substytut niezdrowych ciastek czy cukierków, związany jest z obecnością cukrów, które w nadmiarze mogą szkodzić naszej sylwetce. A jakie owoce suszone należy kupować by były zdrowe i warte zjedzenia? Aby wybrać dobry produkt musimy zwrócić uwagę czy producent oferuje nam owoce z dodatkiem cukru np. w wersji kandyzowanej (ananas, kiwi), olejów utwardzony bądź związków siarkowych (powodują utratę witaminy B12). Czy zatem warto sięgnąć po suszone owoce? Na pewno tak, zwłaszcza jeśli zamierzamy je spożywać w niewielkiej ilości. Z całą pewnością jest to dobry pomysł na zdrową przekąskę, zwłaszcza jesienią i zimą, gdy dostęp do świeżego produktu jest trudniejszy a nasz układ pokarmowy potrzebuje dodatkowego wsparcia w walce z zaparciami.

 

Piśmiennictwo

  1. Platta A. Rola diety bogatoresztkowej w profilaktyce i leczeniu zaparć, otyłości, cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Akademia Morska w Gdyni Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. 2014; 86: 154-166.
  2. Neubauer K, Poniewierka E. Błonnik w wybranych chorobach układu pokarmowego. Piel. Zdr. Publ. 2013, 3, 3, 299–302
  3. Grajeta H. Żywność funkcjonalna w profilaktyce chorób układu krążenia. Adv Clin Exp Med 2004; 13: 503–510.

Dodaj komentarz