Przejdź do treści
Czy nowalijki są zdrowe dla układu pokarmowego?

Czy nowalijki są zdrowe dla układu pokarmowego?

Wraz z pierwszymi przebłyskami wiosny coraz chętniej rozglądamy się za świeżymi warzywami kuszącymi wyglądem i aromatem na straganach. To zazwyczaj nowalijki, a więc młode, wiosenne warzywa, dostępne po raz pierwszy w sezonie. Czy ich spożywanie jest zdrowe dla organizmu?

Jedz, ale z umiarem

Wątpliwości co do aspektów zdrowotnych nowalijek wynikają ze sposobu ich uprawy. Warzywa te nie tylko wyrastają na innej glebie pod względem kompozycji, ale też brakuje im naturalnego nasłonecznienia, a intensywny wzrost związany jest z równie intensywnym nawożeniem. Dlatego też specjaliści od żywienia zalecają, by w spożywaniu nowalijek zachować umiar. Kilka plasterków pomidora, ogórka, rzodkiewki czy parę liści sałaty nie zaszkodzi, a wręcz pozwoli dostarczyć niezbędnych witamin i soli mineralnych. Nowalijki ze względu na uprawę uboższe są jedynie w witaminę C oraz bioflawonoidy, ponieważ do szklarni nie dociera naturalne światło słoneczne.

Co szkodzi w nowalijkach?

Kontrowersyjnym aspektem nowalijek są silne nawozy, które przyspieszają wzrost warzyw. Szkodliwe dla organizmu są one wówczas, gdy producenci nie poczekają aż upłynie czas karencji i od razu przekazują je do sprzedaży. W skrajnych przypadkach spożycie zbyt dużej ilości nowalijek bogatej w nawozy może spowodować problemy skórne lub żołądkowe. Zaleca się, aby wcześnie uprawianych warzyw nie podawać dzieciom poniżej 3 roku życia, ale jeśli uprawa zgodna jest z normami i przepisami, to takie warzywa nie zaszkodzą nawet maluchom. Młodych i surowych warzyw powinny unikać osoby cierpiące na zespół jelita nadwrażliwego, chorobę wrzodową lub ze skłonnością do uczuleń. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia są azotany obecne w nowalijkach w większym stężeniu niż w warzywach uprawianych tradycyjnie na gruncie. W takich warzywach mogą występować także niewielkie ilości pierwiastków takich jak ołów, kadm czy arsen. Nie wszystkie pierwiastki pozostają na warzywach, szkodliwe są dopiero w postaci azotynów, w które przemieniają się na skutek nieprawidłowego magazynowania nowalijek. Aby tego uniknąć, warzyw takich jak sałata czy szpinak nie należy przechowywać w temperaturze pokojowej oraz w szczelnych woreczkach foliowych. Istotne jest także odpowiednie mycie nowalijek.

Jak myć warzywa, by usuwać toksyny?

Prawidłowe mycie warzyw pozwoli pozbyć się pozostałości środków chemicznych, których używa się do ich uprawy. W tym celu można użyć gotowych płynów dostępnych w sklepach ekologicznych. Kosztują od kilkunastu złotych i pomogą skutecznie usunąć bakterie oraz resztki nawozów. Inny sposób to moczenie warzyw w wodzie z solą morską przynajmniej przez 10 minut. Pomoże także płukanie nowalijek w kwaśnym roztworze z dodatkiem octu, następnie w wodzie z łyżką sody, po czym znów w czystej wodzie. Domowym sposobem na oczyszczenie z toksyn będzie również spryskanie warzyw wodą z dodatkiem octu, sody oczyszczonej i wyciągu z pestek grejpfruta. Zastosowanie jednego z tych patentów pozwoli oczyścić nowalijki i sprawić, by były wolne od toksyn i korzystniejsze dla organizmu.

 

Piśmiennictwo

  1. Bator J., Zamień chemię na jedzenie, Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2013.

  2. Fuhrman T., Pokochaj swoje ciało, Wydawnictwo Kobiece, 2015.

Dodaj komentarz