Przejdź do treści
Jaki jest czas trawienia różnych pokarmów i jak przebiega ten proces?

Jaki jest czas trawienia różnych pokarmów i jak przebiega ten proces?

Trawienie jest jednym z podstawowych procesów zachodzących w ludzkim ciele. Jego celem jest pozyskanie energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu. Układ trawienny to przewód pokarmowy i organy trawienne, przede wszystkim wątroba, trzustka i pęcherzyk żółciowy. Układ ten spełnia różnorakie funkcje, między innymi przyjmowanie pokarmu, mechaniczne i chemiczne rozkładanie go, transport treści pokarmowej, wchłanianie substancji odżywczych czy usuwanie substancji toksycznych z krwi. Prócz tego, jest odpowiedzialny również za produkowanie przeciwciał czy podtrzymywanie równowagi wodnej. Czy wiesz jednak ile trwa trawienie poszczególnych pokarmów i jak przebiega sam ten proces???

Od jamy ustnej do jelit

Pierwszym etapem procesu trawienia jest rozdrabnianie pokarmu w jamie ustnej, skąd następnie treść pokarmowa trafia do żołądka produkującego soki żołądkowe. W składzie soku żołądkowego znajdują się enzymy trawienne, śluz zabezpieczający żołądek oraz kwas solny odpowiedzialny między innymi za redukcję drobnoustrojów. Pokarmy płynne nie zatrzymują się w żołądku, średnio obfite posiłki pozostają w nim przez 1-2 godziny, a bardzo obfite nawet 5-7 godzin. Z żołądka treść pokarmowa trafia do dwunastnicy stanowiącej początkowy odcinek jelita cienkiego. Tutaj uchodzą przewody trzustki oraz wątroby. Żółć wytwarzana przez wątrobę pomaga rozbijać tłuszcze, natomiast sok trzustkowy zawiera ważne enzymy trawienne odpowiedzialne między innymi za zakończenie procesu rozkładu białek czy rozkładanie wielocukrów. Kolejnym etapem jest przedostanie się miazgi pokarmowej do jelita cienkiego, gdzie rozpoczyna się proces wchłaniania. Ostatnim etapem procesu jest przedostanie się do jelita grubego niestrawionych resztek pokarmowych, które w formie kału wydalane są z organizmu. Prócz resztek pokarmu (również błonnika) w skład kału wchodzi też woda, barwniki, sole mineralne oraz drobnoustroje.

Ile trwa trawienie?

Czas trawienia pokarmów przeważnie trwa około 24 godzin, ale stanowi kwestię indywidualną i zależy od spożywanych pokarmów. Jeśli wypróżnienie pojawia się rzadziej niż 2 razy w tygodniu, wówczas mowa o zaparciach. To, ile trwa sam proces głównie zależy od tego czy pokarm jest lekko czy ciężkostrawny, w mniejszym stopniu od indywidualnych skłonności. Do pokarmów lekkostrawnych zalicza się np. nabiał, czyli jogurt, biały ser czy maślankę, chude mięso, ryby, ryż czy kaszę mannę. Ciężkostrawne są natomiast smażone mięsa, orzechy, sery topione, czy potrawy typu fast food. I tak kawa z mlekiem trawiona jest w żołądku około 1,5 godziny, jajko 2 godziny, a już kotlet schabowy nawet 4 godziny. Warzywa strączkowe, choć zdrowe, to obciążają żołądek na 4-5 godzin, pieczywo, mięso typu cielęcina czy wołowina na 3-4 godziny, a drób, jarzyny oraz ryby na 2-3 godziny. Warto więc tak komponować swoje posiłki, by urozmaicać je w różne produkty i nie obciążać układu pokarmowego. Należy tym samym pamiętać o prawidłowym czasie trawienia i obserwowaniu regularności w zakresie wypróżnień.

 

Piśmiennictwo

  1. Thrash A i C., Świadome odżywianie, Fundacja Źródła Życia, 2007.

  2. Flis K., Konaszewska W., Podstawy żywienia człowieka, WSiP, 1986.

Dodaj komentarz