Przejdź do treści
Miod

Miód - czy może wspomagać walkę z zaparciami?

Miód to wytwarzany przez pszczoły, z nektaru roślin, wydzielin żywych części roślin lub wydzielin owadów, produkt spożywczy o cennych właściwościach zdrowotnych. Znany i wykorzystywany od tysięcy lat ma nie tylko znaczenie dietetyczne lecz również znalazł zastosowanie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Miód, dzięki bogactwu znajdujących się w nim związków chemicznych (do tej pory oznaczono ich ok. 180), może oddziaływać na nasz organizm wielokierunkowo.

Prozdrowotne właściwości miodu

Najbardziej znane są antyseptyczne właściwości miodu, co wykorzystuje się w przypadku leczenia dolegliwości o podłożu bakteryjnym. Innym kierunkiem działania może być korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Wynika to m.in. z występowania w miodzie sacharydów o korzystnych właściwościach biologicznych, pełniących zarówno funkcje energetyczne jak i prebiotyczne. Dzięki temu jego spożywanie stymuluje wzrost pałeczek mlekowych, głównie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Prawidłowa flora bakteryjna reguluje pracę przewodu pokarmowego, co ma znaczenie w przypadku biegunek, zaparć a nawet prewencji zachorowań na raka jelita grubego.

Miód a walka z zaparciami

Badania wskazują, że systematyczne przyjmowanie miodu wpływa korzystnie na funkcjonowanie jelit (wzmaga czynność wydzielniczą i wspomaga jego motorykę), wykazując równocześnie łagodne działanie przeczyszczające, więc może nas wspomagać przy walce z zaparciami. Wydaje się, że może być za to odpowiedzialna występująca w miodzie fruktoza. Wykazano, że złe wchłanianie tego cukru, nie jest u osób dorosłych zjawiskiem rzadkim, a u osób mających problemy dyspeptyczne odsetek ten może nawet wynosić 30-50%. W świetle tej wiedzy miody, zawierające duże ilości fruktozy (w stosunku do obecnej w miodach glukozy) mają większy potencjał przeczyszczający i to one powinny być wybierane gdy cierpimy na zaparcia (akacjowy> wrzosowy> wielokwiatowy> spadziowy> gryczany> lipowy). Zaobserwowano, że przeczyszczające działanie miodu występuje przy zastosowaniu dziennie 60-100 g miodu rozpuszczonego w soku jabłkowym i spożywanego w 3 dawkach podzielonych. Innym sposobem na wzmocnienie przeczyszczających właściwości miodu jest łączenie go z pyłkiem kwiatowym (1:10) lub, jak opisują inni autorzy, równoczesne picie naparów z pokrzywy, krwawnika czy tysiącznika. Medycyna ludowa zalecała również spożywanie mieszaniny miodu (1 łyżka) ze zmielonymi, wysuszonymi ziarenkami kopru włoskiego (pół łyżeczki) i spożywania takiego specyfiku 2-3 razy dziennie po łyżeczce. Ponadto podawano, że skutecznym sposobem w leczeniu zaparć jest wypita wieczorem szklanka mleka z łyżką miodu.

Z uwagi na niewątpliwe korzyści zdrowotne płynące ze spożywania miodu jego wprowadzenie do naszej diety wydaje się dobrym rozwiązaniem. Zastąpienie nim niezdrowej sacharozy umożliwi dostarczenie naszemu organizmowi związków o pozytywnym wpływie na pracę naszego organizmu, w tym przewodu pokarmowego i będzie dodatkowym wsparciem w kłopotach z wypróżnianiem.

Piśmiennictwo

  1. Stawiarz E, Dyduch J. Zastosowanie produktów pszczelich pochodzenia roślinnego w apiterapii. Episteme 2014; 25:111–127.
  2. Chalcarz W. Miód w żywieniu człowieka. Postępy Fitoterapii 2004; 2:91-94;
  3. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Lecznicze działanie miodu pszczelego w chorobach wewnętrznych. MedPharm Polska, Wrocław. 2010.
  4. Majewska E, Kowalska J, Jeżewska A, Borawska J, Bednarski W, Gołębiewska J. Charakterystyka sacharydów miodu oraz możliwości zastosowania bifidobacterium do modyfikacji ich składu i właściwości. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 3 (76), 29 – 39. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2011; 3 (76):29 – 39.

Dodaj komentarz