Przejdź do treści
movea

Pełnoziarniste produkty, jaki mają wpływ na nasze zdrowie?

Obecnie wiele mówi się o konieczności takiej modyfikacji naszej diety, aby znalazły się w niej produkty pełnoziarniste. Produkty te powstają z nieoczyszczonych ziaren zbóż (np. pszenicy ale również kukurydzy, owsa czy ryżu), co różni je od produktów oczyszczonych tzw. rafinowanych. Produkty pełnoziarniste zawierają więc substancje odżywcze znajdujące się nie tylko w bielmie, czyli zapasowej części ziarniaka używanej do produkcji tradycyjnie stosowanej mąki jasnej, lecz również w pozostałych jego częściach, czyli zarodku i okrywie nasiennej. Taki sposób wykorzystania ziaren wpływa na skład powstałej w ten sposób mąki o ciemniejszej barwie, a co za tym idzie i produktów żywnościowych wyprodukowanych z jej udziałem np. chleb razowy, makaron z mąki razowej czy płatki zbożowe. Produkty pełnoziarniste zawierają wiele cennych minerałów (w tym soli żelaza) i witamin (głównie z grupy B) ważnych dla harmonijnego działania naszego organizmu. Jest również bogata w węglowodany złożone, które uważa się za cenne źródło energii dla człowieka. Dzięki dużej zawartości błonnika (różnorodnych chemicznie substancji nieulegających trawieniu) produkty takie regulują pracę jelit, zwiększa pasaż jelitowy i w konsekwencji reguluje rytm wypróżnień. Ponadto dzięki swym właściwościom pęczniejącym zapewnia uczucie sytości, co ma znaczenie w walce ze zbędnymi kilogramami. Produkty pełnoziarniste mają także znaczenie w prewencji niektórych chorób metabolicznych cukrzycy typu II (regulują poziom glukozy we krwi) czy miażdżycy (zmniejszają wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów). Regularne spożywanie produktów pełnoziarnistych może także obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego.

Biorąc pod uwagę niepodważalne korzyści wynikające z włączenia do naszej diety produktów pełnoziarnistych, musimy z pewnością rozważyć czy nie powinny one zagościć na naszym stole na stałe. Pamiętajmy, że za nieco mniej delikatnym smakiem kryje się porcja zdrowia, z której nie należy rezygnować.

 

Piśmiennictwo

  1. Platta A. Rola diety bogatoresztkowej w profilaktyce i leczeniu zaparć, otyłości, cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Akademia Morska w Gdyni Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. 2014; 86: 154-166.
  2. Halina Grajeta. Żywność funkcjonalna w profilaktyce chorób układu krążenia. Adv Clin Exp Med 2004; 13: 503–510.
  3. Mirosław Jarosz (red.). Praktyczny poradnik dietetyki. Mirosław Jarosz. Choroby jelit. Zaparcia stolca. Wydawnictwo: Instytut Żywności i Żywienia; 2010.
  4. Korzeniowska K, Jabłecka A. Cukrzyca (Część III) Dieta w Cukrzycy. Farmacja Współczesna 2009; 2: 110-116.

Dodaj komentarz