Przejdź do treści

Zaparcia – ile osób boryka się z tym problemem?

Jeszcze w 2007 roku zaparcia odnotowywano zaledwie u 2% populacji, dzisiaj te statystyki są o wiele wyższe. Jadłospis obywatela Europy w XXI wieku często oparty jest na produktach zaliczanych do tzw. fast food czyli szybkiej, łatwo dostępnej i niezdrowej żywności. Ponadto współczesny styl życia niestety również jest fast. Pośpiech, stres, niska aktywność fizyczna wymieniane są jako jedne z przyczyn tej przykrej dolegliwości. Stąd problem zaparć jest coraz częstszą dolegliwością i dotyka obecnie nawet 20-30% populacji na świecie.

 

Szakłak amerykański – niezłe ziółko!

Szakłak amerykański (Rhamnus purshiana D.C.) to roślina której cenne właściwości lecznicze znane były mieszkańcom Ameryki Północnej na długo przed pojawieniem się tej rośliny w lecznictwie europejskim.

Rumianek pospolity

Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.) to często występująca w Polsce roślina. Znamy ją nie tylko z kwiatów o biało-żółtej barwie lecz również z właściwości leczniczych, które wykorzystywano już w Starożytności.

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) to roślina występująca w Europie i Ameryce Północnej, o charakterystycznym zapachu i „chłodzącym” smaku.

Subskrybuj składniki