Przejdź do treści
Zła dieta

Zła dieta – jakich produktów unikać i co jeść na zaparcia?

Zaparcia to problem, którego występowanie często wynika z nieodpowiedniej diety. Złe nawyki żywieniowe mają wpływ na pojawienie się zaburzeń pracy układu pokarmowego, w tym występowania zaparć. Dlatego zmiana sposobu odżywiania jest podstawowym zaleceniem dla osób mających trudności z wypróżnieniem. Co jeść na zaparcia? Do menu powinno się wprowadzić produkty wysokobłonnikowe, zwiększyć objętość spożywanych płynów, wykonywać ćwiczenia fizyczne zwiększające perystaltykę jelit. Wiele mówi się o tym co zrobić, aby zaparcia stały się łatwiejsze do pokonania ale czy wiemy jakie składniki diety wywołują nieprzyjemną przypadłość? Najogólniej można powiedzieć, że są to produkty, powodujące obniżenie perystaltyki jelit, których trawienie odbywa się powoli np. szparagi, groch, fasola, grzyby, orzechy. Unikać należy również produktów oraz posiłków bogatych w tłuszcze, potraw smażonych czy grillowanych. Zalecany w zaparciach błonnik, przy spożywaniu w zbyt dużych porcjach i przy niskiej ilości równocześnie wypijanych płynów chłonie wodę z jelit co prowadzi do wysuszenia mas kałowych i paradoksalnie nasilenia zaparć. Spożywanie znacznej ilość produktów skrobiowych nie jest także dobrym wyborem (banany, biały ryż), gdyż znajdująca się w nich skrobia będzie pochłaniać płyny obecne w jelitach. Ostrożnie jedzmy produkty bogate w substancje z grupy garbników (czarna herbata, jagody, kakao), które z uwagi na swoje „garbujące” właściwości zmniejszają przepuszczalność ściany jelita co skutkuje bardziej zwartymi stolcami. Nie jest korzystne też częste spożywanie jaj, słodyczy (zwłaszcza tych zawierających czekoladę), cukru, niezależnie od jego rodzaju (biały, brązowy, owocowy, słodowy, gronowy). Aby zmniejszyć takie objawy zaparcia jak wzdęcia unikać należy napojów gazowanych. Nie są wskazane zarówno alkohol (wino) jak i zbyt duża ilość wypalanych w ciągu dnia papierosów (badania wskazują, że ponad 10 sztuk wypalanych papierosów dziennie może upośledza

skurcze perystaltyczne jelit a tym samym powodować występowanie zaparć). Czy zatem zaparć możemy się pozbyć? Wydaje się, że stosując higieniczny tryb życia, unikając pożywienia o właściwościach zapierających i zwiększając spożycie pokarmów poprawiających pracę jelit, nie jesteśmy bezradni w obliczu uporczywego problemu.

 

 

Przypisy

  1. Mirosław Jarosz (red.). Praktyczny poradnik dietetyki. Mirosław Jarosz. Choroby jelit. Zaparcia stolca. 2010. Wydawnictwo: Instytut Żywności i Żywienia.

  2. Matławska Irena (red.). Farmakognozja. Poznań: UM Poznań; 2006.

Dodaj komentarz