Przejdź do treści
jak gotowac

Jak gotować by uniknąć zaparć?

Zaparcia to dolegliwość, która pojawia się niezależnie od wieku. Ze względu na fakt, że najczęściej ich występowanie związane jest z nieodpowiednią dietą, aby radzić sobie z takimi kłopotami musimy zmodyfikować nasz codzienny jadłospis. Zaopatrzenie się w produkty zdrowe (warzywa, owoce, pełnoziarnistą mąkę, pieczywo, makarony, kasze, suszone owoce oraz aromatyczne zioła i przyprawy), mające pozytywny wpływ na pracę naszego układu trawiennego, nie jest trudne. Jednak w jaki sposób przygotować wysokobłonnikowe, pobudzające pracę jelit, eliminujące zaparcia i wzdęcia posiłki, by nie były dla nas nudne i monotonne?

Koktaile sposobem na zaparcia?

Łatwe, szybkie w przyrządzeniu i warte spróbowania przy problemach z wypróżnianiem są różnego rodzaju koktajle. Do ich przygotowania warto używać kefiru lub jogurtu naturalnego bogatych w poprawiające funkcjonowanie jelit dobroczynne kultury bakterii. Niezbędny jest dodatek owoców (np. jabłko, brzoskwinie, morele, pomarańcza, ale warto też wybrać te zawierające drobne pestki: truskawki, maliny, porzeczki, kiwi) będących źródłem błonnika. Elementem słodzącym może być miód, ksylitol bądź miękkie suszone owoce (np. daktyle, figi, suszone śliwki), które wprowadzą do naszego posiłku dodatkową ilość pektyn. Dobrym pomysłem jest wzbogacenie składu naszego koktajlu o płatki owsiane czy niewielką ilość np. siemienia lnianego (mielone lub całe ziarenka). Owoce możemy łączyć z warzywami (np. szpinakiem czy burakami), wtedy uzyskamy bardziej wytrawny smak zdrowego posiłku (np. jabłka, szpinak, suszone śliwki, płatki owsiane woda i miód do smaku). Jednym z najprostszych sposobów na warzywny koktajl jest zmiksowanie ugotowanych buraków z jogurtem naturalnym i odrobiną soku z cytryny (możemy dodać też przyprawy np. pomagający we wzdęciach kminek).

Składniki w diecie, które wspomagają trawienie

Aby dieta przeciwdziałająca zaparciom nie stała się monotonna, nie musimy poprzestawać na płynnych daniach. Gdy mamy ochotę na obiadowe menu warto pomyśleć o kotletach na bazie różnego typu kasz. Ich przygotowanie polega na zmieleniu ugotowanej wcześniej kaszy (np. gryczanej lub orkiszowej) z podsmażoną uprzednio cebulką, jajkiem niewielka ilością zmielonych płatków owsianych bądź z mielonymi nasionami lnu. Następnie dodajemy przyprawy (sól i pieprz oraz ulubione zioła) ewentualnie, jeśli mamy ochotę na wersję urozmaiconą, dołóżmy dodatki takie jak zblanszowana papryka, pieczarki czy starta marchewka. Dla skomponowania pełnego dania wystarczy porcja ulubionych warzyw. W ramach deseru zaserwujmy do kawy (do której możemy dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu, przypraw poprawiających m.in. zdolności trawienne), przygotowane własnoręcznie (co uda się bez większych kulinarnych zdolności) ciasteczka na bazie płatków owsianych, suszonych owoców, miodu itp., które wykonać można wg własnego pomysłu lub inspirując się jednym z wielu dostępnych w sieci przepisów. Dieta wysokobłonnikowa może być więc pyszna, różnorodna, prosta w przygotowaniu i przede wszystkim stanowić sposób, który pomoże ustrzec się przed uporczywymi zaparciami.

 

 

Piśmiennictwo

  1. Jackowska W. Dobra kasza nasza. Klub Dla Ciebie 2007.
  2. Grzegorczyk M. Szybko, smacznie, domowo. Firma Księgarska Olesiejuk Spółka z o.o. S.K.A. 2015.
  3. Kozłowska L. Rola błonnika pokarmowego w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit. http://www.zywnoscdlazdrowia.pl/13/pdf/10.pdf 4. https://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/search?q=koktajl 5. http://z-pamietnika-dietetyka.pl

Dodaj komentarz