Przejdź do treści
sluzy roślinne

Śluzy roślinne – łagodny sposób na zaparcia

Śluzy roślinne to mieszanina różnych związków o charakterze polisacharydów, które wchodzą w skład błonnika czyli tzw. włóknika pokarmowego. Błonnik, w tym śluzy, nie są trawione w układzie pokarmowym człowieka, nie dostarczają organizmowi wartości odżywczych, regulują jednak procesy trawienne, co zmniejsza problemy z wypróżnianiem.

 

Stosowanie śluzów przy problemach z wypróżnieniem

Wspólną cechą śluzów roślinnych, zaliczanych do tzw. rozpuszczalnej frakcji błonnika, jest ciągliwość i koloidalny charakter. Ich najbogatszym źródłem są rośliny należące do rodzin: Ślazowatych, Babkowatych, Lnowatych. Śluzy roślinne, dzięki zdolności tworzenia żelów, wykorzystywane są w lecznictwie i kosmetyce jako środek łagodzący podrażnienia, przeciwzapalny ale również jako łagodny środek przeczyszczający, który może być stosowany w zaparciach. Surowce roślinne zawierające śluzy (np. korzeń i liść prawoślazu, nasienie lnu, nasienie babki jajowatej, nasienie babki płesznik) są bezpieczną alternatywą dla środków o silnym działaniu przeczyszczającym i z tego powodu chętnie wykorzystywane są w leczeniu zaparć u dzieci i osób starszych. Ich działanie ułatwiające wypróżnianie, polega na pęcznieniu w jelicie grubym, zwiększaniu objętości mas kałowych co w konsekwencji pobudza perystaltykę jelit bez gwałtownych skurczy jakie towarzyszą przy podawaniu niektórych leków syntetycznych, ułatwiając wypróżnianie. Skutek działania możemy obserwować po kilkunastu godzinach (maksimum działania obserwujemy po 2-3 dniach). Aby skorzystać z dobroczynnego działania śluzów roślinnych należy zawierające je surowce odpowiednio przygotować. Najczęściej z surowców roślinnych zawierających śluzy przygotowuje się maceraty. Sposób ich wykonania różni się w zależności od zastosowanego surowca leczniczego, jednak najogólniej można przyjąć, że łyżkę wybranego surowca (babki jajowatej, płesznik, lnu czy korzenia prawoślazu) zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia a następnie pozostawimy na ok. godzinę. Po tym czasie surowiec odcedzamy (korzeń prawoślazu, nasiona lnu) lub pijemy razem z rozpuszczonym śluzem (babka płesznik, jajowata, ewentualnie nasiona lnu). W celu ułatwienia wypróżniania możliwe jest również spożywanie sproszkowanych w/w nasion, ale wtedy trzeba pamiętać o równoczesnym wypiciu co najmniej szklanki płynu.

Surowce śluzowe są dobrą alternatywą gdy chcemy w łagodny sposób pobudzić pracę naszego układu pokarmowego i mogą stanowić profilaktykę zaparć. Dodatkowym atutem jest to, że niektóre możemy wprowadzić jako składnik naszej codziennej diety. Pamiętajmy jednak, że w przypadku gdy ilość dostarczanych równocześnie płynów będzie zbyt mała, może dojść do pogłębienia obstrukcji i zaczopowania jelita grubego.

 

Piśmiennictwo

  1. Lamer-Zarawska E, Kowal-Gierczak B, Niedworok J. Fitoterapia i leki roślinne. Warszawa: PZWL; 2007.
  2. Ilona Kaczmarczyk-Sedlak. Zioła w medycynie. Choroby układu pokarmowego. Warszawa: PZWL; 2017.
  3. Schilcher H, Dorsch W; red. wyd. pol.: Izabela Fecka. Ziołolecznictwo w pediatrii. Podręcznik dla lekarzy i farmaceutów. Wrocław: MedPharm; 2009.
  4. Nowak G (red.). Leki pochodzenia naturalnego. Poznań: UM Poznań; 2012.

Dodaj komentarz